Content1 | col2

Iddefjord granitt på Rådhustorget i Umeå

Rådhustorget i Umeå har alltid vært en sentral plass for møter, arrangement og handel. Det er plassert som en del av byens midtakse og langs denne midtaksen finner vi jernbanestasjonen, Rådhusparken og Rådhus-esplanaden. Nå er Rådhustorget under oppussing. Og midt på det nye Rådhustorget vil du finne en bit av Norge - nemlig norsk granitt fra Iddefjorden. Det er vi veldig stolte av!

Noe av bakgrunnen for at torget fornyes er at det fremsto som slitent, trangt og lite publikumsvennlig. Det var vanskelig å ta seg frem, spesielt ved arrangement og markedsdager. Kommunen ønsket å gjøre noe med det og arbeidet er nå i full gang.

Arkitektenes plan for det nye torget

Entreprenøren er NCC og arkitektene Thorbjörn Andersson og Per Göran Hillinge, begge fra Sweco, står bak utformingen av det nye torget.

Målet er at det skal bli en innbydende og trivelig plass for alle. Noen av forskjellene fra det gamle til det nye er blant annet at forhøyningen mellom torget og rådhuset fjernes. Da skapes bedre kontakt mellom de ulike delene som torget består av. Det vil også bli en tydeligere inndeling av soner som vil få sin egen karakter.

Den gamle paviljongen rives da den tar for stor plass, er lite inviterende og anvendelig. Det kommer et orangeri, hvor det kan være aktivitet i både sommer som vinter. Plassen midt på torget blir nesten som et stort gulv.  Enten det er marked, opptredener, taler eller andre arrangement kan de legges hit.

Norsk granitt i svensk regi

Og det er nettopp til denne plassen – midt på torget at granitten fra Norge legges. Granitt Iddefjord blir montert sammen med svart Diabas, type Brännhult. Og hele leveransen er i regi av vårt søsterfirma i Sverige, Naturstenkompaniet.

Granitten har et spesielt mønster som minner om veveteknikken fra området. Nesten så det minner om et teppe. Eller som arkitektene sier det: 

"Den ska vara så fin att det nästan känns som at man vil ta av sig skorna när man går inn på mattan"

Vi gleder oss til å se resultatet!

Kilde: Umeå kommune på www.umea.se

Fakta: Iddefjord granitt på Rådhustorget i Umeå

Entreprenør: NCC »

Arkitekter fra Sweco »

Sten levert i regi av Naturstenkompaniet »

Les mer om prosjektet på Umeå kommunes nettsider »